donderdag, mei 31, 2007

Asperges

Nog een paar weken kunnen we smullen van de asperges. Ik haal ze in Cromvoirt of in Leenderstrijp bij de teler, vers van het land. Verse asperges maken muziek wanneer je ze over elkaar wrijft. Wanneer je ze vaak genoeg kunt eten, dan verveelt de beenham/ei variant na een tijdje. Ook lekker: gepocheerde zalm en een zacht mosterdsausje, of roerei met gerookte zalm erbij.
In de kookkunst van Alexander Dumas (uitgave van de Bijenkorf 1987, oorspronkelijke versie 1873)staat nog een andere manier om asperges met roerei te eten:

Een van de recepten:
Aspergepunten met roerei

Heel handig als men kippenbouillon heeft staan. Klop de eieren door elkaar, breng het mengsel op smaak met zout en peper en doe er de aspergepunten in: voeg voor zes eieren een half glas en voor twaalf eieren een heel glas van de bouillon toe. Bereid het roerei zoals u gewend bent, en u zult merken dat de bouillon de eieren een bijzonder fluwelige smaak geeft.




Volgens Dumas zijn niet alleen mensen, maar ook vleesetende dieren dol op asperges: kat, hond, maar ik heb het nooit kunnen waarnemen. Wij kwamen niet verder dan een Abessijntje dat graag avocado at, als die tenminste lekker rijp was.

2 reacties:

Blogger Caroline de Greef zei...

Hoi Lizet,

Wat een leuke blog, zet hem zeker bij de favorieten en zal hem weids verkondigen...;o)
Dit recept schreef ik vandaag, misschien een aanvulling of de start van een eigen blog binnenkort?

Asperges vandaag....en aspergesoep morgen!

Gisteren had ik heerlijk witte asperges gegeten. Deze schil je en je snijd er de onderkantjes vanaf.
Het leuke is dat je daar tegelijkertijd een heerlijke soep van kunt maken.
Waarvan je er de dag erna( of vries het in) nog een keer van kunt
genieten. Bewaar simpelweg het kookvocht van je asperges. Als je een aspergepan( en een pastapan voldoet ook uitstekend) gebruikt voor het koken is dat een fluitje van een cent.
Je tilt simpelweg de asperges in het mandje uit de pan en het
kookvocht blijf achter.
Heb je die niet dan gewoon afgieten in een vergiet, wel uitkijken want de aspergepunten zijn zo beschadigd en dat zou zonde zijn....;o)
Eet lekker van de asperges op welke manier je ook wilt.
Misschien wil je een paar asperges achter houden om later aan de soep
toe te voegen.

Dus je hebt nu een pan met kookvocht over.

Voeg de schillen toe, samen met de onderkanten van de stelen.
Zodra het aan de kook is, zet je het vuur lager en laat het rustig
trekken. Neem hier minimaal 20 minuten voor, langer mag. De smaak zal alleen maar intenser worden.
Doe er een bouillonblokje bij voor wat extra smaak en heerlijk verse kruiden uit de tuin naar smaak.
Gooi de soep door een vergiet in een andere pan, zodat je de schillen en de bewaarde uiteinden kwijt bent.( zijn de kontjes lekker zacht geworden, dan
gewoon gebruiken natuurlijk!)

Smelt in een pan de boter. Voeg al roerend met een garde bloem toe.
Voor een roux(zo heet zo'n bloempapje) gebruik je altijd gelijke delen bloem en boter.
Roer goed met een garde , anders krijg je klonten. Voeg nu beetje bij beetje de
bouillon toe. Blijf goed roeren. Voeg nu de asperge stelen toe, en
eventueel nog wat overgebleven asperges.
Proef of er nog zout en peper bij moet en garneer met een takje
groene peterselie.

Eet smakelijk! Lekker met warm stokbrood en verse kruidenboter( roomboter met uitgeperste knoflook en bijvoorbeeld fijngesneden peterselie)!
NB: Kun je geen roux maken of houd je van gemak voeg dan één
zakje aspergesoep toe aan een grote pan en ben je aan het lijnen
vervang het brood door wat rogge crackers en laat de kruidenboter weg...;)

Veel succes met je blog, je hebt mij als fan!
dag dag
Caroline

31 mei 2007 om 19:00  
Blogger Lizet Kruyff zei...

@Caroline,

Dank voor je uitvoerige recept! Ik kook asperges altijd in de vispan: liggen ze rustig naast en op elkaar op het traytje, je wipt ze er zo uit, zonder dat ze half door het mandje zakken. Ik was nooit zo handig met dat mandje.
Overigens: peterselie erbij is heerlijk, maar dragon ook.
Ben benieuwd naar jouw blog, L.

1 juni 2007 om 15:23  

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage