<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, mei 28, 2007

Keukenmeid


De Nieuwe, Welervaren Utrechtse Keuken-meid

Zomaar kreeg ik een printversie van de Nieuwe, Welervaren Utrechtse Keuken-meid in handen. Dit kookboek uit 1771 verschijnt binnenkort in facsimile bij uitgerij BK18 in Utrecht. De druk uit 1771 is een verbeterde en uitgebreide versie van die uit 1754 en voert de lezer nu vlot terug naar de eetcultuur van de 18e eeuw. Wie meer over deze periode wil weten gaat te rade bij Mozarts Menu: de eetcultuur van de tweede helft van de 18e eeuw, dat ik samen met Jonneke Krans schreef. Deze 'Keuken-meid' is een receptenboek voor zowel de keuken als de medicijnkast, dus naast recepten voor het bereiden van uitgebreide maaltijden en kleine hapjes vind je ook raadgevingen wat te doen bij verkoudheid, of schurft.

De spinazie in de moestuin is bijna geschikt voor consumptie, dus daarom een recept voor spinazietaart, letterlijk uit het boek, zelf prutsen voor de moderne keuken:

Spinagie-Taart, hoe te maken
Men stooft de Spinagie, zoo als men gewoon is te doen en legt ze koud geworden zynde in eene Taartekorst, strooit er fyn gekruimeld wittebrood, hard gekookte eyeren, een weinig geraspte kaas, en wat suiker over en wel zoo dik, dat het tot een bovenkorst kan dienen en op deze wyze laat men het in eene taartepan onder en boven met vuur gaar bakken.


Wij smokkelen natuurlijk een beetje en gebruiken hartig taartdeeg uit de vriezer en volgen de instructies voor het bereiden in de oven.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage