<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, juli 20, 2007

Huishouding in 1932


Een handleiding in methodisch werken in de huishouding, geschreven door een heuse Franse filosofe, Paulette Bernege. In 1925 richtte zij de Liga van de Huishoudelijke Organisatie op, die een moderne aanpak van de huishouding propageerde. Om de taak van de huisvrouw te verlichten, maar vooral om het husihouden rendabel te voeren. Statistieken in die tijd wezen uit dat 75 procent van het volksinkomen door de vrouwen werd uitgegeven aan huishouding, voeding, kleding enzovoort. In 1930 opende Paulette Bernege de eerste Hogere Huishoudschool in Parijs, waar leerkrachten lessen kunnen volgen over organisatie, methodeleer, huishoud-psychotechniek en psychologie van het huishouden. Ze schreef er artikelen en boeken over. In 1930 kwam zij naar ons land om een lezing te houden voor het Nederlandsche Instituut voor Efficiency.
Ook in ons land deed haar boek opgang: Orde en Methode in de gezinshuishouding. Niet alleen prijkt haar foto op de voorkant en naast de titelpagina. Haar eigen voorbeeldig geleide gezin illustreert haar methoden. Zoals deze eettafel. Waar mama Paulette met twee landerige dochters (is papa hem al gesmeerd? Of hebben mannen niets met huishouding te maken?) zonder bediening haar maaltijd bereidt en opdient. Dankzij een verplaatsbaar buffet aan haar rechterhand, het elektrische kookapparaat aan haar linkerhand en een paar elektrische komforen, behoeft zij niet van haar plaats op te staan.Het ziet er reuze gezellig uit. Waar koop je een verrijdbaar buffet? En wat is huishoud-psychotechniek?

2 reacties:

Blogger Paul Winters zei...

In het onderzoeksrapport “Fordism and the American Dream in France, 1919-1939” van Robert L. Frost van de University of Michigan schrijft hij: ‘After the Great War, Paulette Bernège, an unmarried domestic expert whose career plans to become a philosophy professor had been blocked by sexist practices, popularized rationalized housekeeping. In De la méthode ménagère ou la vie en rose (translated roughly as, On Housekeeping Methods or the Comfortable Life, 1928)’ Papa was hem dus niet gesmeerd, maar maakte (waarschijnlijk) geen deel uit van het huishouden.

(Huishoud) psychotechniek is volgens de De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek alles wat nodig is zodat deze mensen hun capaciteiten optimaal kunnen benutten in de beroepsarbeid (lees het huishouden). Bron: http://www.nsvp.nl/

20 juli 2007 om 13:25  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Interessant, dank je Paul, ben benieuwd of er een biografie is geschreven over haar. Nu nog dat rijdende buffet ;-) Lizet

20 juli 2007 om 15:34  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage