<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juli 03, 2007

Marjolein


Origanum Vulgare, of wilde marjolein, in de Hollansche Huyshoudster uit 1795 geroemd als edel en welriekend. Het geeft niet alleen allerhande spijzen een zeer aangename smaak en geur, maar het is ook gezond eh goed voor velerhande kwalen, het versterkt de hersens en het geheugen en verfrist het bloed. In de 11e eeuw schreef men voor een kruidenthee ervan te maken tegen hoofdpijn; je kon het ook weken in azijn en er dan voorhoofd en slapen mee inwrijven.
De verse blaadjes zijn ook heerlijk in een bonensalade, op de pizza, door de salade met tomaten (doe er dan ook basilicum bij).

4 reacties:

Blogger Jurgen zei...

Lizet, ik vrees dat je mijn tuinvraagbaak gaat worden...
Ik heb twee grote woekerende plekken met Marjolein/Oregano, is volgens mij hetzelfde, in de tuin.
Smaakt nergens naar! Andere kruiden zijn wel goed van smaak. Rooien en nieuwe kopen?
Heb je net als met dragon ook smakeloze en smaakvolle marjolijn varianten?

4 juli 2007 om 11:49  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Smakeloos? What happened? Misschien goed om het nu te stekken en een keer goed kort af te knippen? Hier in de tuin woekert het mét smaak. Geen idee of je ook smaakloze varianten hebt, ik vraag het even aan een echte expert

4 juli 2007 om 13:07  
Blogger Lizet Kruyff zei...

@ jurgen: nog even wat verder research gedaan. Met marjolein wordt in dit land een inheemse, winterharde plant bedoeld. in het Latijn: origanum vulgare.
Wat als oregano in de handel is, wordt ook wel majoraan genoemd, maar in dit geval is het de mediterrane versie, niet winterhard,de origanum majorana. Oregano is veel krachtiger van smaak dan marjolein. Het zou dus kunnen zijn dat je een echte inheemse marjoleinplant hebt, die vrij smakeloos is.

5 juli 2007 om 11:51  
Blogger Jurgen zei...

Bedankt!
Dat zou goed kunnen, mijn planten zijn zeer winterhard in ieder geval...
Zelfde probleem heb je dus ook bij de dragon. De winterharde variant (Russische) is volstrekt smakeloos maar vermeerdert zich goed, ook via zaad.
De franse dragon is veel fragieler, zaait zich niet uit maar is wel lekker.
Ga op zoek naar nieuwe plantjes.

9 juli 2007 om 07:35  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage