<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juli 26, 2007

Romeinen en hun graan


In Trier staat Constantijn de Grote in de schijnwerpers met maar liefst drie tentoonstellingen en allerlei activiteiten voor jong en oud er om heen. Ik hoop er in augustus heen te kunnen, nadat ik in Sittard in museum het Domein over de Romeinse keuken in de provincie heb mogen vertellen, zondag de 19e.
Natuurlijk mogen de bezoekers in Sittard ook proeven. Altijd leuk weer wat recepten uit te proberen. Weet nog niet precies wat ik ga maken. De omgeving van Sittard, indertijd de graanschuur van de wijde regio, leent zich natuurlijk voor een recept als puls. De Romeinse legionair had recht op zijn dagelijkse rantsoen graan, 650 gram. Voor brood en brij.

Puls
Nodig: 250 gram uien, 1 teentje knoflook, scheut olijfolie, 100 gram blokjes spek, 250 gram burgul, witte wijn en groentebouillon, samen een liter.
Bereiding: verhit de olijfolie en bak daarin de spekjes aan, vis ze er uit. Smoor de fijngehakte uien en knoflook in de resterende spekvet-met-olijfolie. Daari het vuur laag en laat de burgul even meebakken. Voeg de witte wijn en bouillon toe en breng dit aan de kook. Doe de spekjes er weer bij. Laat de boel op een zacht pitje pruttelen, zoals risotto. Voeg zoveel vocht toe als nodig is om een dikke brij te krijgen. Maak af op smaak met peper en zout en eventueel wat groene kruiden, als peterselie, bieslook of korianderblad.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage