<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, juli 05, 2007

Sla, sla en nog eens sla


Soms nemen mensen van vakantie kookboeken mee, die dan in de kast verdwijnen. Je vraagt je af of er ooit iets mee gedaan wordt. Na een tijdje verhuizen ze dan naar de rommelmarkt of kringloopwinkel. Zielige weesboeken. Zo kreeg ik via de lokale rommelmarkt een Frans boek met louter saladerecepten in handen, een jaar of twintig geleden gedrukt. Sla, niets mis mee toch? Op het eerste gezicht is het ook een aardig boek. Echt inspirerend is het uiteindelijk niet. Gerookte makreel en avocado, te machtig. Meer dan twintig ingredienten, hoop werk en dat moet een salade wat mij betreft nou juist niet zijn. Lamshersenen, interessant, maar niet voorradig in dit land. Tuurlijk, er staat ook wel wat lekkers en eenvoudigs in, zoals deze
Salade van geitenkaas met peer en komkommer

Nodig voor 6 personen:
1 komkommer, 3 rijpe peren, 2 eetlepels pijnboompitten, 1 langwerpig zacht geitenkaasje, 2 eetlepels versgeknipte bieslook, 4 eeltepels extra vergine olijfolie, 2 eetlepels wijnazijn, 1 eetlepel poire Williamslikeur, 1 theelepel grove mosterd, zout, peper.
Bereiding:
Doe de olie, azijn en perenlikeur in een kom, voeg de mosterd en bieslook toe. Roer dit tot een mooie vinaigrette en maak af op smaak met peper en zout. Zet de kom even koel weg. Rooster de pijnboompitten licht in koekenpan.
Was de komkommer, droog hem en snijd hem in flinterdunne plakjes. Was de peren, droog ze af en snijd ze in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in partjes. Snijd plakjes van ongeveer 4 mm dikte van de geitenkaas. Verdeel de peer, komkommer en geitenkaas over een diepe schotel. Giet de saus direct over de salade zodat de peer niet verkleurt. Garneer met de pijnboompitten en dis de salade meteen op.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage