<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, juli 04, 2007

Spinazie - 2Spinazie
Deze prachtige groene plant die fijn van smaak is, wordt vaak als groente gegeten. In sommige gebieden is het wangebruik ingeslopen de spinazie in water af te koken, het water dan weg te gooien en dan door de spinazie fijn te hakken en in boter of bouillon een groenteschotel ervan te brouwen. Men serveert er dan ook wel uien bij, waardoor een nieuwe, vreemde smaak ontstaat, en men bindt dan ook nog eens met bloem of paneermeel of zoiets. Niets kan meer tegen het verstand in druisen dan deze manier van spinazie opdissen.
Wanneer je spinazie fijngehakt wilt eten, dan moet je hem kort koken zoals je al die andere groene kruiden ook doet en dan laat je hem in wat vleesbouillon even sudderen. Bloem en paneermeel ontnemen de spinazie haar natuurlijke frisheid en smaak, maar het is nog minder erg dan er ui bij te doen.
De Italianen nemen de hele spinazieplant en smoren deze plantjes in hun geheel zonder ze fijn te snijden of te hakken. De wortel van jonge spinazieplanten is inderdaad heel smakelijk en geeft een bittertje aan de zoetige bladeren, die zelfs de meest verwende tongen zal bevallen. Spinazie met zuring is een prima combinatie. Maar de meeste voorjaarskruiden passen er goed bij, zoals molsla, waterkers, kervel, peterselie en wat je verder nog aan geurige kruiden kunt vinden, maar alles met mate.

Uit: Vom Geist der Kochkunst, Carl Friedrich von Rumohr, 1785-1843

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage