<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juli 14, 2007

Tuinbonen met duifjes
In een collectie Napolitaanse recepten uit de 2e helft van de 15e eeuw komen ook een paar bonenrecepten voor. Er zijn drie recepten voor bonen: als soep, als bijgerecht, of gevuld met amandel. We houden het even bij de soep van verse bonen.

Veel recepten voor peulvruchten in deze collectie 15e eeuwse recepten zijn voor de vastentijd, maar dit recept is een delicatesse:

Neem verse tuinbonen, en zet ze te koken met een koppel duifjes, met een beetje gezouten varkensvlees aan het bot, en doe er ook marjolein, munt en zoete venkel bij, kaneel en gember. Dat wil zeggen als de bonen en duifjes bijna gaar zijn, en als ze gekookt zijn, doe je de bonen op de schaal met de duifjes in het midden en de kruiden er bovenop.

Moderne bewerking:
Nodig: twee kilo tuinbonen, 2 duifjes, gezouten maar niet gerookt spek aan het bot, 2 kaneelstokjes, 2 centimeter verse gember, 2 takjes marjolein, 1 takje munt, 3 takjes venkel.

Bereiding: dop de tuinbonen en doe ze in een pan met dikke bodem. Maak de duifjes schoon en leg ze op de tuinbonen in de pan. Leg er het spek bij, de gember en de kaneelstokjes. Overgiet het geheel met water (en of witte wijn) tot de duifjes half onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat het dan op klein vuur een half uur stoven. Schud de pan af en toe en zorg dat er voldoende vocht in blijft. Voeg dan de groene kruiden toe en laat het geheel dan nog een kwartier stoven. Als de pootjes van de duifjes loslaten is het gerecht gaar. Direct opdienen.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage