Ui met kersen

Gisteren was ik even buurten op een volkstuincomplex in Zaltbommel. Wat een paradijsjes zijn dat soort oorden toch. Stikvol vogels, vredig, en allemaal mensen die vrolijk met hun vingers in de grond aan het wroeten zijn. En er hingen al uien en knoflook te drogen.
Weliswaar een slecht kersenjaar vanwege alle regen,toch vandaag dit recept voor Iranese Kersenpilaf
Nodig: 300 gram basmati rijst, 400 gram ontpitte donkere kersen, 25 gram suiker, 1 eetlepel citroensap, 2 eendenborsten zonder vel, 4 + 2 eetlepels olie, 1 middelgrote fijngesnipperde ui, 1 mespunt saffraanpoeder, 2 theelepels gemalen kaneel, zout en peper, 50 gram ongezouten geschilde en gehakte pistaches, 50 gram blanke gehakte amandelen, 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden.
Bereiding:
Ontpit de kersen en doe ze met de suiker in een pan met dikke bodem. Verwarm het geheel een minuut of vijf tot de kersen zacht zijn en voeg dan het citroensap toe. Haal de pan dan van het vuur en zet het geheel even apart.
Kook de rijst volgens de instructies op het pak.
Zorg dat de eendenborst goed droog en schoon is. Dep zonodig met wat keukenpapier overtollig vocht eraf.
Verhit de olie in een braadpan en bak de ui goudbruin.
Voeg de eendenborst toe en schep een paar minuten goed om.
Voeg dan het saffraanpoeder, kaneel, peper toe en roer nog een minuutje.
Doe er dan een flink glas water bij, roer het geheel nog een keer goed door, draai het vuur laag en laat het geheel een kwartier stoven tot het vlees gaar is.
Haal het vlees dan uit de pan, houd het warm en snijd het in een vier of zes stukken.
Doe wat olie in en wok en schep daarin de rijst, die u snel roerbakt. Voeg tijdens dit proces de pistaches en amandelen toe. Draai het vuur laag.
Leg er de stukken eend en de kersen met hun kookvocht op de rijst en zet er even een deksel op zodat alles kan doorwarmen. U mag wat mij betreft straks in de wok opdienen.
Strooi vlak voor het opdienen de ringetjes lente-ui ter garnering over de schotel.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage