<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, augustus 25, 2007

Boomspinazie


De boomspinazie is inmiddels meer dan twee meter hoog. Tegen deze achtergrond zie je de kleur niet zo goed, maar het ietwat kitscherige rood-met-groen kleurt wel aardig bij het rood van de Discovery-appels. Melde, vergeten groente. En met recht. Zeker wat betreft efficiency: veel ruimte nodig, weinig rendement en maar een keer per seizoen is de grond te gebruiken. De smaak, ach, we hebben gelukkig goede spinazie en andijvie genoeg tegenwoordig.
Henriette Davidis geeft wel een recept met melde in Die Hausfrau. Het exemplaar dat ik in huis heb kwam in juli 1888 in het bezit van ene Paula Hillmann. Ze heeft haar naam en de datum in keurige letters voorin geschreven.
Melde mit kartoffeln:
De melde moet goed gewassen worden en afgekookt, in rijkelijk water een uur verwaterd, waardoor de bittere smaak verdwijnt. Dan in een vergiet laten uitlekken. Intussen worden de aardappelen met vet en zout heel zacht gekookt. De uitgelekte groente wordt erbij gedaan, het geheel nog een keer doorgekookt, zonodig wordt het geheel met nog wat grof geraspte aardappel gebonden of wat bloem en goed omgeroerd, waarbij het toevoegen van enige koppen melk aan te bevelen is.
Ik moet toch eens op zoek naar een smakelijk recept in dit kookboek.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage