<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, september 13, 2007

Perentaart


Omdat er al zoveel lekkere peren op de markt zijn vandaag een historisch perenrecept. Stoofperen in dit geval, de winterrietperen hier zijn dit jaar relatief klein, maar zeer talrijk.


Peere-Taart met Amandelen

Neem gebrade Peeren, die iet naar de rook smaken. Doe ze door een teems of zeef, doe er een vierendeel ponds gestote amandelen met wat rosewater of een kommetje soete melk, vier of vyf eijeren, zuiker en kaneel by, maak onderen boven een korst, laat ze dus in een taartepan bakken.

uit: De Nieuwe Welervarene Utrechtse Keuken-Meid, uitgeverij BK18 Utrecht.

Dat is snel tot een modern recept om te bouwen, waarbij u lekker kunt smokkelen met diepvriesdeeg. U kunt ook de korst gewoon weglaten, waardoor je een soort flan krijgt.
Ik nam vier winterrietpeertjes, kookte die in witte wijn en water (gelijke delen) met wat zwarte peperkorrels, korianderzaad en een stukje verse gember. Daarna pureerde ik ze met de staafmixer. Klokhuis er eerst uit natuurlijk, en geschild had ik ze ook. Daarna nam ik een zakje amandelmeel van ruim 200 gram, vier eieren, scheutje rozenwater, 100 gram suiker, en een halve theelepel kaneel en ik deed dat bij de perenprut in een kom. Mixer erop gezet tot een mooi glad deeg ontstond. Dat maakte ik met een scheutje rozenwater (te verkrijgen bij de Marokkaanse supermarkt) nog wat soepeler. Oven voorverwarmd op 200 graden. Ronde platte springvorm ingevet, deeg erin, oven in, na kwartiertje even gekeken, nog even doorbakken, klaar. Warm ook lekker trouwens.
Wanneer u gaat experimenteren kunnen baktijden verschillen, want hoeveelheden past u aan naar behoefte, dus ook de tijden.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage