<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, september 24, 2007

Zuurkool uit de Elzas

Eind september is het kool- en zuurkoolfeest in Krautergersheim, met proeverij en optocht met reuzenkolen die wel zeven of acht kilo kunnen wegen, zoals dit exemplaar.

Wie geen zin heeft om spoorslags af te reizen naar de Elzas en toch echte choucroute wil maken hoeft alleen maar even bij slager Janson in Heusden langs te gaan. Die haalt ieder jaar een vers vat echte zuurkool en levert daar dan ook nog eens geweldige vleespakketten bij met fazantenworstjes, eisbein, procureurlapjes, rookworstjes. Wat wil je nog meer.

Er zit al een stukje ui, een blaadje laurier en wat zwarte peperkorrel bij de zuurkool. Wij doen er dan nog wat geplette jeneverbessen bij en koken de zuurkool in half water half Elzasser wijn. De rest van de fles drinken we bij de maaltijd. Spekjes er misschien nog bij of een theelepeltje eendenvet. Kruimige piepers op het laatst er door om het kookvocht in te dikken.

Zulke zachte tongstrelende zuurkool zul je nergens anders in ons land vinden. Waarom? Deze zuurkool is niet van een hybridekool gemaakt (dat is voor toeristen, roepen ze in Krautergersheim). De echte kool voor de zuurkool is de Quintal d'Alsace, het ras heet fil d or en hij wordt vanaf half juli tot november geoogst. Nu is het tijd voor de primeur zuurkool. Ook al is het nog wat zomers, het beviel best.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage