<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, oktober 12, 2007

Gepeperd misverstand


Dol ben ik op dit soort uit de hand gelopen misverstanden. In Londen is een drukke winkelstraat en de omgeving uren afgesloten geweest, bewoners werden ge-evacueerd, bedrijven ontruimd. In Soho zou een chemisch wapen zijn ingezet, of een gevaarlijk giftig gas weglekken. Ambulances werden aangerukt, brandweer specialisten met beademingsapparatuur doorzochten de straten op zoek naar de bron van dit gifgas. En wat bleek?
Een grote kookpot met zo'n vijf kilo chili pepers in een Thais restaurant verspreidde de walm. De zeer sterke lombokjes waren daar te drogen gelegd boven het vuur, ter voorbereiding van de halfjaarlijkse productie van Nam Prik Pao, een Thaise dip die je bij kroepoek serveert. Dat doen ze daar overigens al 17 jaar.
De Thaise medewerkers van het restaurant snapten niets van de commotie. Zegt de chef: Ik was gewoon een pittige dip aan het maken, met extra-pedisse pepers die we met opzet laten aanbranden. Voor ons ruikt dat gewoon naar aangebrande chili, maar ik kan me voorstellen dat het voor buitenstaanders wat ongebruikelijk ruikt. Maar chemisch, dat is het niet.
Nu, dan is een lesje in moleculair koken nog op zijn plaats. In ieder geval: het typische Britse regenweer zorgde ervoor dat de damp van de saus in de straat bleef hangen. Het restaurant is nogal trots op zijn zelfgemaakte sauzen, die bij de klanten goed in de smaak vallen.
Zo maak je die saus: 5 kilo rode chilipepers of lombokjes die je laat indrogen en aanbranden. Ongeveer vier kilo knoflooksnippers, meer dan een kilo gedroogde garnalen en 5 kilo palmsuiker, ruim een kilo trasi en evenveel tamarinde en zoveel plantaardige olie als nodig is om de boel smeuig te maken. Denk aan een liter of vier. Koud serveren.
Als u dat te veel is: deel de hoeveelheden door tien.
Handig in de keuken is in ieder geval chili-olie: ontdoe 2 rode chilipepers van de steeltjes en halveer ze. Verwijder desgewenst de zaadjes en zaadlijsten met de achterkant van een theelepel. Snijd de pepers in reepjes. Doe de stukjes peper met 3 deciliter olijfolie of zonnebloemolie in een keukenmachine en laat het geheel goed mengen. Giet de peperolie dan in een schone fles. Bewaar in de koelkast.
Wie tijd en plaats heeft kan een ketting van chili pepers rijgen en in de keuken hangen. Dan drogen ze vanzelf in en heb je steeds wat chilipeper bij de hand om aan wat saaie soepen toe te voegen. Bruine bonensoep bijvoorbeeld knapt er ontzettend van op.


Labels:

2 reacties:

Blogger Unknown zei...

Voor degene die niet goed in rekenen zijn of die van een Thaise het recept voor Nam Prik Pao willen hebben, zie de website van Chez Pim op: http://chezpim.typepad.com/blogs/2007/10/nam-prik-pao.html

Veel succes!

14 oktober 2007 om 16:35  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dank je Liesbeth, ik transcribeerde slechts het citaat uit de mond van de chef van de Thai in Soho. Het lijkt me erg lekker, Lizet

14 oktober 2007 om 16:53  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage