<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, oktober 11, 2007

Ik ruik mensenvlees.....

Deze menseneetster maakte de Duitse beeldhouwer Leonhard Kern midden 17e eeuw. Het beeld van de wilde die rauw mensenvlees eet. Over kannibalisme, of antropofagie, is veel onzin geschreven en maar een beetje zin in de loop der tijden. Dichtung und Warheit lopen naadloos in elkaar over. Is er dan nooit een missionaris in de kookpot gegaan? Er is er ooit wel een gegeten op de Fiji-eilanden. Ds Thomas Baker was daar in 1867 het slachtoffer. In 2003 heeft de president van Fiji plechtige verontschuldigingen aangeboden voor deze kannibalistische praktijken van zijn voorouders aan de nazaten van de dominee. De reden voor de schranspartij zou geweest zijn dat Baker een kam uit het haar van de toenmalige chief getrokken heeft, hetgeen zowel heiligschennis als majesteitschennis was. Tja, moet je maar niet ongevraagd aan iemands hoofd zitten.
Gisteravond hield ik een lezing over het thema Antropofagie in een zaaltje van het prachtige landgoed Rhederoord, waar de keukenmaestro Eric van Veluwe vervolgens een schitterend diner maakte rond het thema, met bloedworst en wentelteefjes en nog veel meer.
Nee, recepten krijgt u niet. Mocht u onverhoopt trek in mensenvlees krijgen, stort u dan op de stroopsoldaatjes, lange vingers en oude wijven koek. Nu ja, spruitjes en naakte-kindertjes-in-het-gras mag ook.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage