<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, oktober 17, 2007

Protestants eten


Van Jonneke kreeg ik een boekje met menukaarten uit de collectie van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme. Wat eten we vanavond? Protestants! luidt de titel en het is in 2005 bezorgd door George Harinck en Marjoleine de Vos.
En wat is dat protestante feesteten dan wel niet? Nou, wie nog een inburgeringscursusje wil opzetten kan hier terecht. Gebonden soep vooraf, tarbot en ossenhaas, en pudding of ijs toe. Degelijk werk. Goed vullend. Weinig fantasie. Heel echt eten. Ik bedoel: wanneer je van tafel op stond, dan wist je dat je een feestelijk maal achter de rug had. Van het Russisch ei tot en met de Cabinetpudding. Het stond in de maag. Eigenlijk niet veel mis mee, behalve dat we nu veel minder eten. En tarbot een vis met een rode kaart is. Maar duifjes komen ook voor. Daar wil ik wel een pleidooi voor houden. Duifjes zijn lekker.
Daarom een recept uit een degelijk kookboek, dat van Lina Morgenstern uit 1930, bewerkt door H.M.S.J. de Holl. Duif met macaroni oftewel Pigeonneau Toscan.
Nodig: 3 duiven, 75 gr boter, zout, 1 uit, 3 tomaten, 1 kruidentoefje, sap van /12 citroen, aardappelmeel of arrowroot, 200 gr. macaroni.
Bereiding: wrijf de duiven met een vochtige doek van binnen en buiten af, snijd ze overlangs in twee stukken, wrijf ze in met zout en sauteer ze in de boter tot de stukkken goudgeel zijn; voeg de ui en de tomaten, beide in stukken gesneden, het kruidentoefje, het citroensap en driekwartliter water toe en laat de duiven gaar stoven.
Kook inussen de macaroni volgens de aanwijzingen op het pak. Neem de duiven uit het ocht, maar houdt ze warm. Laat het vocht tot ongeveer een halve liter inkoken, bind het met een weinig aardappelzetmeel of arrowroot.
Leg de halve duiven midden op de schotel, de macaroni erom en giet over beide, door een fijne puntzeef, een deel van de saus. Geef de rest erbij.
Je kunt in plaats van macaroni ook rijst nemen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage