<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, november 21, 2007

Chocolade vervolg

Onlangs weer in het nieuws, de oorsprong van de chocola en nieuwe archeologische vondsten. In Honduras zijn resten van chocola gevonden in aardwerk dat stamt ui 1150 voor onze jaartelling. Het gaat waarschijnlijk om een gefermenteerd drankje van gestampte cacaobonen.
Een schuimend chocoladedrankje kenden we al uit de Azteken en Mayacultuur, maar dat is dus beduidend jonger. De oudste chocoladevondst tot nu toe dateerde uit 600 voor onze jaartelling.
Dat las ik in de Sunday Times van afgelopen weekend.
Het onderzoek staat onder leiding van professor John Henderson van Cornell University in New York State. Henderson meent dat de aparte smaak van chocola ontdekt is door oude bierbrouwers, die van de gefermenteerde cacaopulp bier probeerden te maken, iets dat de Spanjaarden later chicha noemden.
Lees er hier meer over: http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/article2859190.ece
met aanlokkelijke links naar chocoladesites.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage