<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, november 27, 2007

Cimedirape - vervolg

Zolangzamerhand laat mijn hoeveelheid groentenboeken zich eerder in strekkende meters dan in aantallen uitdrukken. De halve ochtend ben ik nu al op zoek naar meer recepten voor cimedirape. Broccoli bij de vleet, maar broccoletto? Ho maar. Nederlands, Frans, Engels, Amerikaans, Duits. Niks. Historisch, grootmoederstijd, modern, nada. Tot ik in het boek Legumes, les recettes de nos grands-meres van Elisabeth Scotto een recept voor blad-broccoli tegenkom. Dat lijkt er tenminste nog op. En het is in twintig minuten klaar.

Bladbroccoli met amandelen en een pepertje

Nodig voor vier personen: 1 kilo bladbroccoli, broccoletto of cimedirape; 4 verse tenen knoflook; 1 Spaans pepertje, vers of gedroogd; 2 eetlepels amandelsnippers; 4 eetlepels olijfolie; zout en peper naar smaak.
Bereiding:
1. Laat de amandelsnippers goudgeel kleuren in een koekenpannetje met anti-aanbaklaag, bewaar ze in een kommetje.
2. Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakken. Als u een verse peper gebruikt: halveren en met een theelepel de zaadjes verwijderen, de rest kleinhakken.
3. Was de broccolettobladeren en snijd ze in grove repen. Stengels en bloemen gewoon meesnijden.
4. Verwarm de olie in een wok en laat er de knoflook licht in kleuren met de peper. Gebruikt u een gedroogde peper: verkruimel die boven de pan met olie. Voeg dan de broccolettostelen toe en een paar minuten later het blad. Goed roeren. Temper het vuur en blijf omscheppen tot het water is verdampt.
5. Wanneer de broccoletto gaar is: even met zout en peper op smaak brengen. Dan de amandelsnippers erover strooien.

Labels:

3 reacties:

Anonymous hans verbraak zei...

dit jaar heb ik bladbroccoli in mijn groentetuin.
mijn variant ( die van u is ook lekker): hazelnoten fijngehakt erin, kleingesneden paprika erbij, tauge,mespuntje sambal en vega gekruide reepjes er door. heerlijk
Hans Verbraak

13 juli 2010 om 14:11  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dag Hans, dat klinkt ook heel prettig, ik ga het proberen! Dank.

13 juli 2010 om 14:29  
Anonymous Sabine Wenneker zei...

Ik maak een prutje van knoflook, verse gemberwortel, zoetzure chilisaus en sojasaus dat ik met een staafmixer tot een papje maal.
roerbak de bladbroccoli met bladkool en ui in wat olie tot die al goed zacht zijn en voeg dan paprika en champignon toe en de saus die ik gemaakt heb en laat pruttelen tot alles gaar is. Voeg er in een droge pan gebakken chachewnoten bij en eet smakelijk.

19 augustus 2014 om 13:57  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage