<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 26, 2007

Dood in de pot?

Heb dit weekend met plezier zitten lezen in De Dood in de Pot? van microbioloog Rijkelt Beumer en culinair publiciste Florine Boucher. Zestig lekkere recepten onder de loep. Inderdaad lekkere recepten met smakelijke plaatjes van de spullen in het bovenste venster van de pagina. Daaronder de microbiologische heikelheden als virus en bacterie. Het is oppassen geblazen vooral in onduidelijk restaurant en met halffabrikaten en tja, een rauwe mossel is misschien ook geen goed idee. Niks van aantrekken natuurlijk, maar toch handig om te weten.
Het veiligste is sluitkool, buitenste bladeren verwijderen, dan zijn de micro-organismen en bestrijdingsmiddelen ook meteen weg.

het Rodekoolslarecept van Florine: neem 250 gram flinterdun gesneden rode kool, theelepel zout, ciderazijn, 6 gedroogde abrikozen, 1 Cox Orangje geschild en uitgeboord, 5 walnoten, gepeld en grofgehakt, 2 eetlepels zure room, 2 eetlepels olijfolie extra vierge, zwarte peperkorrels.
Bereiding: doe in de ochtend de sliertjes rode kool in een ondiepe schaal en strooi er het zoutover. Dek af en laat marineren op een koele plaats. Zet tegelijkertijd de abrikozen in de week met 3 dl water en 4 eetlepels ciderazijn. Doe de kool s avonds in een vergiet en spoel af onder stromend water. Laat uitlekken en dep de kool droog. Neem de abrikozen uit het weekvocht en snijd ze in stukjes. Snijd de appel eveneens in stukjes. De doe kool, abrikozen en appel ine en transparante slabak samen met de walnoten. Roer een dressing van wat ciderazijn, olijfolie en zure room en giet die over de salade. Schep alles goed dooreen. Breng de salade verder op smaak met versgemalen zwarte peper.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage