<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, november 14, 2007

Hoornse wortelen


Zat gisteren in een kasteeltje in een 18e eeuws kookschrift te bladeren. Prachtige recepten, die deels erg lijken op die uit het kookschriftje van mevrouw Marselis uit 1790. Deze grachtengordeldame wisselde hevig recepten uit met haar vriendinnen en verwanten.

Mevrouw Marselis geeft onder meer een recept voor Wortelpodding van Hoornse wortelen. Ik heb mij laten uitleggen dat het gele winterwortelen zijn. Die kun je nu wel weer krijgen gelukkig, maar anders kun je gewoon oranje peen nemen.


Wortelpodding te bakken

Kookt Hoornse wortelen zeer zacht, dan gepureerd en gemengd met twee witte broodjes, die in melk zijn geweekt. Doe daar een grote koffiekop gesmolten boter bij, geraspte nootmuscaat, 3 lepels sekt, zout, suiker, 8 losgeklopte eidooiers en 2 stijfgeslagen eiwitten. Doe piedeeg in een beboterde ovenvorm, giet daar de puree in, zet hem een half uurtje in een oven tot de korst gaar en de wortelprut vast is met hier en daar een bruinig kleurtje. Oven op 200 graden Celsius. Tijd hangt een beetje af van de hoeveelheid en dikte van de podding.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage