donderdag, november 22, 2007

Kerst zonder Stress - 1

Vorig jaar ontvluchtten we de Kerst en brachten een heerlijke week in Parijs door. Een klein kerstmarktje vlak voor het Centre Pompidou was net genoeg. Maar dit jaar gaan we ons weer eens ouderwets met Kerst bezighouden. Boom, kaarsjes, kitsch en al.
De tijdschriften en reklamefolders met tips en wenken vallen om de haverklap in de brievenbus. Vermakelijke kerstpakketten, met idiote namen als Superbe en Excellence, en dan hebben we het over Haribosnoep en tonijn in blik en cocktailworstjes en zulke troep, met al leutigheid een spelletje erbij.
Kerst willen wij vooral geen stress in de keuken met te hoog opgeschroefde verwachtingen van wat we zullen doen en kunnen. We fuiven ons op goede spullen en de eigen import Givry is op dronk, dus daar moet wat bij bedacht.
Denk erover dit jaar polenta met pecorino als bijgerecht te maken. Laat zich goed voorbereiden., uitbreiden en neem vooral snelkookpolenta.

Nodig voor 6 personen:
500 gram polenta (maismeel), 4 gv bouillonblokjes, 80 gram boter of margarine
150 gram geraspte geitenkaas (Pecorino), 1 eetlepel olijfolie, 1 takje tijm
2 liter water
Bereiding:
1. Breng het water met de bouillonblokjes in een grote pan met dikke bodem aan dek ook.
2. Doe de boter er stukje bij beetje in en roer het goed dooreen.
3. Strooi er de polenta bij en klop dit er met de garde goed door net zolang tot het weer aan de kook is.
4. Laat het volgens de aanwijzingen op het pak polenta koken, dat zal ongeveer 30 minuten zijn.
5. Giet de polenta als hij gaar is in een rechthoekige schaal en laat hem afkoelen.
6. Verhit de oven voor op 180 graden Celsius.
7. Snijd er dan plakken van.
8. Smeer de olie over bodem en zijkant van de ovenschaal
9. Verdeel er de sneetjes polenta over, een beetje dakpansgewijs.
10. Strooi er dan de geraspte geitenkaas over en de blaadjes tijm.
11. Laat dit tien tot vijftien minuten gratineren in de oven tot er een mooi goudkleurig korstje op komt.
12. Dien de polenta schotel warm op bij Italiaanse gerechten, een groenteschotel, of gevogelte.

dit recept verscheen eerder in mijn boek Lekker Glutenvrij, Kosmos, 2001.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage