<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, november 23, 2007

Novembermoestuin met sandwiches

Eigenlijk breekt in de moestuin nu een rustperiode aan. Had je gedacht. In de calendrier du vieux jardinier staat een waslijst van zaken die we juist in deze maand allemaal dienen te klaren.
Knoflook op droge plaatsen blijven planten; Artisjokken terugsnoeien en afdekken voor de winter; Snijbiet afsnijden en afdekken; Kardoen schoonplukken, opbinden, afdekken; Kool zo nodig oogsten en droog bewaren; Spinazie doorblijven plukken zolang er nog nieuwe blaadjes aankomen; Wintersla snel nog even planten; Kool uitplanten voor het voorjaar; Knollen en rapen oogsten naar behoefte.
Ik kocht een bijna complete jaargang van l'Ami des Jardins 1950-1951 op de rommelmarkt in Beaune een paar jaar geleden. Leuk en leerzaam voor de zelfvoorziener.
Deze winter moeten we kropsla de Milly in de verwarmde kas hebben en rode worteltjes Grelot a chassis, en buiten planten we snel nog even wat kool uit. Van al dat werk krijg je trek.
Gelukkig staan er ook wat recepten in voor sandwiches:
gehakt gekookt ei met kappertjes en gehakte augurkjes. Of een omeletje bakken met wat wijnazijn. Of hardgekookte eieren, met basilicum of dragon of waterkers.
Of met vlees: fricandeau met beetje mosterd en waterkers of sla. Of ham met fijngehakte groene olijven. Of kalfsvlees met mayonnaise. Of Rundertong met wat mosterd en dragon.

Waarom zie ik nu een heerlijk Nieuwjaarsochtendbuffet voor mij?

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage