<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, november 02, 2007

Ontbijtvis

Spierinck is een lekkere braet
s Morgens vroegh en s avonds laet

Dit 17e eeuwse anonieme gedichtje geeft aan dat de Hollanders graag een visje bij het ontbijt tot zich namen. Ontbijtvissen waren vooral paling, voorn, blaak, haring en spiering.
Zoals hier te zien op dit Ontbijtje van Willem Heda Claesz.
Tegenwoordig eten we in dit land zelden meer vis aan het ontbijt. Haring is vaak een tussendoortje op straat, voorn en blaak laten we voor de reigers (teveel graten), wilde paling is een bedreigde vis en spiering vinden we te veel werk voor weinig rendement.
Wie nu lekker vis aan het ontbijt wil eten kan het beste even naar de Schotse kust gaan en een full breakfast bestellen, met kippers en al. Maar je kunt ook heerlijke gerookte vis thuis laten bezorgen. http://www.arbroath-smokie.co.uk:80/catalog/

Tip: Een gerookte forelfilet is even in een braadpan zonder vet aan beide kanten lauwwarm laten worden. Gemengde salade op een bord. Daarna kun je twee kanten op: appel en lenteuitjes en kappertjes erdoor, of tomaat, augurk en kappertjes. Vinaigrette, husselen, dan lauwwarme visfilet erover. Lekker voor de brunch of lunch.

Labels:

2 reacties:

Blogger Mariëlla zei...

Hallo Lizet, wat een ontdekking, jouw blog! En dan lees ik al zo lang Foodlog ;-)
Ik ben op zoek naar de kweepeerrecepten die je op Foodlog noemt, kun je een hint geven waar ze staan?

Ik kom vast nog eens verder in contact met je: zelf richt ik me op wijngeschiedenis namelijk. En met Ariane run ik een virtuele Herberg (De Ketel en de Kurk) waar we koken uit de moestuin, soms gewoon kletsen, wijn schenken, drankjes maken etc...
Ik ga op mijn beide blogs een link naar je aanleggen, leuk.
Hartelijk groeten,
Mariëlla

2 november 2007 om 09:46  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ha Mariëlla, ik ga op zoek en de kweepeerrecepten zijn naar je op weg! Hartelijke groet terug!

2 november 2007 om 12:18  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage