Spruitkoolboulevard

Op Foodlog las ik over een Spruitkoolboulevard te Westmaas. Intrigerend, wat zou dat zijn? Dus togen we er vorige week even heen. Hal vol standjes met zaad, bakjes met spruitjes om te proeven en in te knijpen enzo. Proefveldjes met allerhande soorten spruiten, biologische teelt met bewust veel ongedierte om te kijken wat voor bioligische bestrijdingsmiddelen werken.
De natuurlijke vijand van het koolvliegje is de sluipwesp, die rond deze tijd al prettig in winterslaap is. Dat schiet niet op. Wat dan? Dat vinden ze daar uit.
Er wordt overigens hevig verbeterd aan de smaak van het spruitje. Ook leuk om te weten.
Een bus vol Belgische spruitjesboeren liep er rond. Die legden uit dat de kruin van de koolplant ook gegeten wordt als boerenkool. Ze noemen dat schelk (klinkt als sjelk).
Het was een boulevard voor spruitkoolboeren en niet voor belangstellenden. Dus: geen spruitje te koop. Dat was jammer. Want ik had wel een paar bakjes verschillende rasjes spruit willen meenemen om te kunnen vergelijken thuis. In dit land willen we grote spruiten, de kleintjes zijn voor de export. Altijd gedacht dat het de Britten waren die grote spruiten aten, maar wij schijnen dus net zo te zijn. Vreemd.
Spruitjes zijn de meest recente koolversie uit de geschiedenis - even afgezien van wat er de laatste decennia allemaal verschenen is, dit gaat over de opkomst van de Europese kolen, die al vanaf de Bronstijd verbouwd zijn. Spruitjes dus de jongste loot, waarschijnlijk een spontane variatie van de Milanese kool, en vanaf 1750 in Belgie beschreven. Vooral in de 19e eeuw heel populair geworden in het Brabantse, waardoor het ding in het Frans chou de Bruxelles heet. Nog tot in 1845 moest het zaad gekocht worden van de hovenier van de Belgische Koning. Dat schijnt de reden te zijn dat tot op heden deze groente vooral in Belgie, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot Brittannie populair is. En verder vooral onbekend.
Tip: kook spruitjes beetgaar, bak een gesnipperd sjalotje even goudbruin in een theelepeltje eendenvet of ganzenvet. Kiep dat over de spruitjes.
Bron: Histoires de Legumes, Michel Pitrat en Claude Faury, 2003
Labels: Spruitjes Sjalotjes
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage