<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, november 15, 2007

Wat eet de jeugd?

Deze zomer werden de resultaten gepubliceerd van een studie in Euregioverband naar de eetcultuur van tussen Maas en Rijn. Deel van de studie was een vragenlijst die aan de jeugd in het gebied werd voorgelegd. Vragen gingen over wat typisch eten voor de regio was, wat er zoal gegeten werd op een dag, en wat koken ze zelf of wat koken de ouders en wat nuttigen ze zoals buitenshuis in de horeca.
Opmerkelijk: de Limburgse kids noemden vlaai en bier als bekendste Limburgse producten, de Duitse jongeren aardappelen en cola. Voor de Limburgers volgen dan zuurvlees, asperges en konijn in 't zuur, vervolgens stamppotten en nonnenvotten (Carnavalsdeegwaren). In het Rijnland volgen op de piepers de asperges, frites, doner kebab, pizza en Sauerbraten.

In het Rijnland zijn de wortels van de traditionele eetcultuur dus vrolijk vermengd met importeten. Aardappelen en asperges worden in de omgeving op grote schaal geteeld, die zijn dus zichtbaar en voorhanden. Maar cola? Typisch Rijnlands? De Duitse jongeren zien actueel beschikbaar eten en drinken dus als typisch voor hun eetcultuur.

Dan even omgekeerd. Wat denken Limburgse jongeren dat Duitse kids eten en drinken? Worst, Schnitzels, bier en gluehwein. Klopt dus niet zo. Maar de warme wijn kennen ze van bezoekjes aan de Kerstmarkten.
De Duitse jeugd meent dat hun Limburgse leeftijdsgenoten vooral frikadel, friet en kaas eten en bier en chocomel drinken. Dat bier en de Vlaamse frites komt redelijk in de buurt.

Opmerkelijk in beide gevallen dat de fastfood gerechten als pizza, doner kebab, frikadel en frites tot de kenmerkende streekproducten worden gerekend.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage