donderdag, december 06, 2007

Basterdsuiker voor de slemp



Gisteren zat ik weer te neuzen in de oude kookschriften op kasteel Heukelum. Oma Van Haeften heeft voor haar kleindochter Fabricius een boekwerk geschreven met recepten, maar het begint met allerlei wijze raadgevingen over voorraadbeheer en voedseluitgifte, vooral voor de domestiquen. Zo moet je bijvoorbeeld niet beknibbelen op basterdsuiker voor de slemp en chocolaat.
Slemp, wat was dat ook weer? O ja, thee met veel melk en specerijen.

Slemp

Nodig: Halve liter thee, saffraan, kaneelstokje, 3 kruidnagleen, 6 geklopte eidooiers, halve liter melk, basterdsuiker.

Breng de thee aan de kook met de saffraan, kaneel en kruidnagelen. Laat dit even opkoken en dan op klein vuur trekken. Vervolgens moet het afkoelen. Zeef het vocht dan en klop er de melk, suiker en eidooiers door. Kook het dan even goed door.

Op het plaatje de Suikerjoffer, titelprent van een 18e eeuws boekwerkje.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage