<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, december 09, 2007

Kerstsnoep


Ha, de eerste buitenkerstverlichting in ons dorp is gisteren aangestoken. De wedstrijd kan beginnen: wie heeft het meeste lampjes buiten. Wij deden vroeger ook wel mee, met blauwe en witte lampjes aan voor en zijgevel en bij de garage. En laatstelijk met de multirelilampjes uit Damascus met sterren en halve maantjes in bonte kleuren en met een geheel zelfregulerend aan uitfloepsysteem. Maar die zijn nu een beetje opgebrand. Dit jaar houden we het maar bij de Tsjechische kunstenkitscherige houten ster-met-lampje in het raam boven de voordeur.

In mijn eindejaarsopruimwoede besluit ik een hele stapel tijdschriften met een pre-2000datering op te doeken. Als ik tot dan toe me niet geroepen heb gevoeld om de Kerstknutseltips van de Brigitte uit te voeren, dan zal dat nu ook wel niet meer gebeuren. Paar recepten leuk om te bewaren, want glutenvrij, die heb ik vroeger ook wel gemaakt, zoals dat voor Orangen-mandel-krokant:

Nodig: 2 onbespoten sinaasappelen, 125 gram amandelstiftjes, 100 gram suiker, 75 gram honing, 100 gram sinsasappelpers, ca 35 ouweltjes met een doorsnede van vier centimeter.
Bereiding: Was de sinsasappels heet af en wrijf ze droog. snijd de schil (zonder het wit) in smalle streepjes. Rooster de amandelen in een pan zonder vet goudbruin. Doe ze in een bakje. Doe dan de suiker en honing in de pan en laat het vif minuten verwarmen tot de suiker gesmolten is. Roeren!. Doe er de sinaasappelschil, amandelen en sinsaasappelpers bij en roer goed dooreen. Weer een minuutje laten koken. Schep dan met een theelepel hoopjes van dit mengsel op de ouweltjes en laat het afkoelen. Overtollige randjes van de oblaten kun je desgewenst afbreken. Bewaar ze in een blik, maar niet langer dan een week, want dan worden ze klef.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage