<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, februari 12, 2008

Aardpeer



Van een lezing heb ik nog wat vergeten groenten over, waaronder wat aardpeer. Wat zal ik daar mee doen? Vanuit Duitsland breng ik de Brigitte mee, die een interessante reportage heeft over een Duitse vegetarische kok, die in Dubai in een chic hotel chef is. Deze Gabrielle Kurz heeft haar eigen kruidentuin aangelegd en haar restaurant schijnt heel goed te lopen. De lezers krijgen een paar recepten van haar, waaronder Topinambur-puree mit artischockenboden und tomaten. Mmm, klinkt lekker.
Nodig voor vier personen: 1 kg aardperen, 250 gram tomaten, 250 gram aardappelen, 2 artisjokbodems, 1 teentje knoflook, 2 takjes rozemarijn en citroentijm, 4 eetlepels olijfolie, zeezout, versgemalen peper, 1 eetlepel boter, 2 eetlepels room. Dat laatste vervang ik door sojaroom en de boter laat ik weg, er zit ook al vrij veel olijfolie in tenslotte.
Bereiding: Oven voorverhitten op `30 (hetelucht) of 150 graden. Twee ongeschilde aardperen onder stromend water goed afborstelen en in flinterdunne schijfjes snijden. De schijfjes leg je op een stuk bakpapier op een bakplaat in de oven en laat ze daar drogen tot ze knapperig zijn, kan een uurtje duren. Tomaten onder heel warm water houden, schillen, in kwarten snijden en de pitten eruit halen.
De rest van de aardperen en de aardappelen schillen en gaarkoken of stomen.
De artisjokbodems in vieren snijden. Knoflook pellen en fijnhakken, rozemarijnnaaldjes en tijmblaadjes van de stengel rissen.
Verhit dan de olie en laat daarin de stukjes artisjokbodem een paar minuten smoren. Voeg de kruiden en de knoflook toe en roer goed om. Doe er na een minuutje de tomaten bij en laat het geheel warm worden. Peper en zout erbij.
Maak puree van de aardappelen en aardperen, doe er naar smaak zout, room (en boter) door. Maak met een grote ijsschep een mooie bol puree en leg die midden op een bord. Giet daarover een lepel van de artisjok-tomatenprut en garneer met de aardpeerchips.
Kost best veel tijd allemaal, dus typisch iets voor een weekendmenu.

www.brigitte.de

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage