maandag, februari 04, 2008

In Season this month


February, and the Utrechtse Keuken-meid (1771) tells us what is in season, and what not. In season are:
sprats, male pikes, eels, turbot, mussels, smelts, sturgeon, bream, red mullets and suprisingly waaffelen or waasselen. What kind of fish, shellfish, or birds may that be?
Research brings me to the Dutch 18th century literature, where I find waselen that one should bake to go with tea. But that is all.

had je met vrouwen van mijn jaaren kransjens gehouden, een gebakjen met wat dun gesneden rookvleesch en een beschuitjen opgezet, dat zou beter hebben uitgekomen, en keetje zou met stille origineel kerksche juffertjens, een domineetjen of op 't loterijtjen hebben kunnen speelen, en zij had dan eens waselen kunnen bakken en een slempjen er bij geeven, op zijn oud burgers, dan zou je wat beter gedaan hebben

(Historie van Mejuffrouw Cornelia Wildschut, Betje Wolf en Aagje Deken)

I conclude that it should have been waffels, waaffelen, wafelen in the first place. And in both cases. February is the only month they are mentioned, it must be a mistake of the printers. The Keuken-meid gives five recipes for waffels. Nothing to do with the seasons

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage