<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, februari 22, 2008

Ode aan Coorte - 2Een schilderijtje zo groot als een briefkaart, het kleinste dat Adriaen Coorte gemaakt heeft voor zover bekend, lees ik in de catalogus. Het stamt uit 1702 en bevindt zich nu in Boedapest in het museum. Alle details zijn weergegeven. Ze lijken wat groot, maar je hebt walnoten ook in grote maten. Haast vergeten, die driekwart noten, maar ze bestaan nog wel.
Er is weinig over deze schilder bekend. Hij is in de leer geweest in Amsterdam en hij werkte en woonde in Middelburg. Beetje naspeuren in de archieven leert dat er in de Oostkerk in Middelburg een familiewapen aanwezig is geweest. Verder zijn er Coortes aan het eind van de 17e eeuw in het leger. Zo is een Jacob Coorte in 1690 luitenant in de compagnie van kapitein Louis Casenbroot en een Michiel Coorte is in dat jaar Vaandrig in de compagnie van kapitein Charles Loncke.
In 1665 werd een Pieter Coorte begraven in Middelburg. Zijn adres luidde In de Wolmolen. Verder is er niets meer te vinden. De Zeeuwse archieven hebben onder veel oorlogen geleden. Verder vind je ze vooral in IJzendijke bij Sluis op Zeeuws Vlaanderen. Coorte, Coorde, Corte, de Coorte, alle variaties zitten daar, maar directe verwanten kan ik niet vinden. Misschien was hij wel het artistieke broertje of neefje van de vaandrig en de luitenant.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage