<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, maart 31, 2008

Bergamot 1


En toen had ik opeens een bergamotsinaasappel in huis. De smaakmaker van de Earl Grey-thee. Maar wat doe je ermee? Het schijnt erg populair te zijn om er marmelade van te maken. Alleen, ik zit dus al met een pot marmelade van de bittere sinaasappelen en zoveel en zovaak eten we het ook weer niet. Hm. Wat is een bergamot eigenlijk?

Een citrusvrucht dus, en wel een Italiaanse, want Bergamot is afgeleid van de stad Bergamo. Zeggen sommigen. Anderen beweren dat het woord is terug te voeren op het Turks voor parel van de heer: Beg-armade. Of misschien ook wel: peer van de heer: Bey armudu.
Maar wat doe je er nu mee? Gewoon gebruiken als citroen, dat is een beetje saai. Je kunt er ook ijslimonade van maken, maar daar is het weer niet helemaal geschikt voor.
Een vinaigrette voor sperziebonen, dat is wat spannender. Je neemt een pond boontjes, het sap van de bergamot, je raspt wat van de schil, twee teentjes knoflook, peterselie, peper en zout naar smaak en wat vlokken chilipeper en een scheutje olijfolie.
Je maakt de boontjes schoon en kookt ze beetgaar. In de tussentijd maak je een vinaigrette van de overige spullen. Giet de boontjes af en spoel ze even koud na. Roer er dan de vinaigrette door en laat het geheel een half uurtje marineren. Het is de bedoeling dat je dit gerecht lauwwarm opdist, maar koud mag ook.

Labels:

3 reacties:

Blogger Unknown zei...

Ja, zo gaat het Lizet! Ik zoek me ...
naar een Bergamot citrusplant een iemand anders heeft het en weet geen raad mee!
Misschien kan je me helpen aan een adres waar ik deze plant kan kopen of als je het weg wil doen neem ik het graag over.
Groetjes,
Marcel.
tel.0654773626

1 december 2008 om 13:03  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Hé Marcel, ik ben de oude items aan het doorakkeren, en kom nu jouw commentaar tegen. Ik had slechts een vrucht, niet de plant. Maar ik weet zeker dat Ton Vreeken je kan vertellen hoe je aan een plant komt. Ton zit in Dordrecht, in de Voorstraat. Heeft mooie website met contactformulier. Werkt ook, maart is een heel drukke tijd daar.

18 maart 2010 om 09:51  
Blogger Unknown zei...

Ja, lang geleden! Bedankt voor de tip, ik dacht dat Ton uitsluitend zaden verkoopt. Ga zeker bellen.
Wat voor bijzondere planten kweek je zelf?
Groetjes.

19 maart 2010 om 20:49  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage