Goethe en de Groene Saus

Gisteren was het de donderdag voor de Goede Vrijdag, in Duitsland Gruene Donnerstag,van oudsher een dag voor overpeinzing en vasten. In de omgeving van Keulen eet je dan spinazie, eieren en aardappelen, lees ik bij collegablogger Schnuppschnuess, die ook een link naar een krantenverhaal geeft waar het over de fameuze Groene Saus gaat, die in Hessen op deze donderdag gegeten wordt.
http://feeds.feedburner.com/typepad/schnuppschnuess/manzfred/
De saus heeft een literaire connotatie, Goethe noemt hem. Maar de geschiedenis van het recept gaat waarschijnlijk terug op de Romeinse kookkunst. De Romeinen brachten de kruiden naar deze streken. De saus als zodanig komt rond 1700 naar Frankfurt, wanneer de Italiaanse handelshuizen Bolongaro und Crevenna zich in de stad vestigen. De families behouden hun nationale eetpatroon, al moeten ze hun salsa verde met lokale ingredienten bereiden. Zo ontstond de Grie soss van de Frankfurters.
Goethe vond zijn moeders versie zo lekker dat hij ook in zijn functie van minister nog de saus per postkoets door zijn moeder liet nasturen naar Weimar.
In het boekje dat ik over de keuken van Goethe heb staat ook een recept. Hoe kwam ik ook weer aan dat boekje? Wenen, Kerst 95 staat er in, dat is al weer lang geleden. Ik vertaal het recept hier, maar vanwege de kou leent het zich meer voor Witte dan Groene Donderdag. Saus past niet alleen prima bij eieren en aardappelen, maar ook bij asperges, vis en koud vlees.
Groene Saus van Goethe
Dit heb je nodig: 2 handenvol groene kruiden: kervel, pimpernel, dragon, komkommerkruid, peterselie, zuring, bieslook, tuinkers, waterkers.
1 kop mayonnaise, 1 koop dikke room, 2 fijngehakte gekookte eieren, 1 geraspte ui, 1teentje knoflook uit de knijper, 2 eetlepels mosterd, 1 kleine fijngehakte augurk, het sap van 1 citroen, snufje zout, peper, suiker.
Zo doe je het: was de kruiden en hak ze fijn. Meng de mayo en de room met alle andere spulletjes. Meng er dan de gehakte kruiden door. In de koelkast zetten en ijskoud serveren.
Labels: Goethe Groene Saus
2 reacties:
Hallo Lizet,
das ist interessant zu erfahren, woher die Grüne Soße ursprünglich stammt. Als aboluter Goethe-Fan blieb mir wahrscheinlich nichts anderes übrig, als diese Soße zuzubereiten. Übrigens haben wir sie gestern mit Lachs und heute mit Forelle gegessen, was sehr gut schmeckte, wie Du bereits beschrieben hast.
Ich freue mich, dass Du Dich auf meinen Blog-Eintrag bezogen hast.
Dir ein schönes Osterfest und einen erholsamen Urlaub.
Jutta
Danke Jutta, smeckt auch ganz gut zu Spargel. Und wie immer ist Dein Blog so voll Humor und schmeckhaftiges, dass lese ich gerne!
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage