<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, maart 20, 2008

Lente


Schoorvoetend heeft de lente haar intrede gedaan. Eerst een beetje gedaan alsof, met vroege bloemen en snelle trekvogels. Gisteren zag ik zelfs al een overmoedige fluitekruid staan bloeien. Maar de gure wind, hagelbuien en de weersvoorspellingen voor de Paasdagen overtuigen niet. Het is dan wel officieel lente vanaf vandaag, maar het is ook nog gewoon erg maart.
Pas wanneer het egeltje uit zijn winterslaap is, de padden zich zitten te zonnen achter de schuur, de salamanders boven de grond komen en de spinnen zich uitrekken en een vers web gaan weven, dan geloof ik pas in lente.

Wij besluiten ouderwetse winterkost te maken: Garbure Bearnaise

Dit heb je nodig: 1 grote pot of groot blik witte bonen, 4 geschilde aardappelen in stukjes, 200 gram sperziebonen, 200 gram fijngesneden groene bladkool, 2 teentjes knoflook uit de knijper, zout, peper, oregano, 300 gram confit de canard of dito van gans, olijfolie, tenminste 1 liter water.
En zo doe je het: Giet wat olijfolie in een stevige pan en laat die een beetje opwarmen. Smoor daarin de aardappelen, sperziebonen en groene kool heel kort. Doe er de knoflook door en dan de confit. Goed roeren en dan de oregano erbij. Water erop gieten en aan de kook brengen. Laat deze soep gaar worden in ongeveer een half uur, of als de aardappelen gaar zijn. Afmaken op smaak met zout en peper, en desgewenst een mespuntje scherpe paprikapoeder. Haal de confit eruit en peuter het vlees van de botjes. Doe dan het vlees weer terug in de pan. Nogmaals goed doorroeren. Opdienen met geroosterde sneetjes stokbrood. Je kunt de soep nog rijker maken door een stevige rookworst of een stuk salami of chorizo mee te laten koken. In het laatste geval hoef je geen paprikapoeder toe te voegen. Kun je geen confit krijgen, neem dan een hamschijf.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage