<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, april 03, 2008

Zuring


Het is april, dus spieken we even wat het Badische kookboek voor seizoensproducten ophoest: zuring, pissenlit, spinazie, rabarber, lam. De rabarber in de tuin - niet onder een cloche - is nog niet plukrijp. Pissenlitsalade mwah. Spinazie heb ik niet kunnen zaaien. Maar zuring staat hier volop in de tuin. Ik plantte ooit een heel friszurige soort, waarvan ik het zaad uit Frankrijk meenam. Dankzij de milde winters blijft die maar doorgroeien. Het recept uit Baden is met ui, en gebonden met bloem, ei en zure room. Niet heel spannend. Ik heb een 18e eeuws recept met kalfsvlees, dat ik veel lekkerder vind.

Zuringsoep

Voorbereiding: het maken van de bouillon.
Neemt kalfschenkel en een weinig rundvlees, en trek daar bouillon van. Doe er zout, foelie, kruidnagel en peper in een doekje gebonden bij.
Bereiding: Stoof zuring met wat boter tot deze gaar is. Voeg een lepel meel toe.
Wrijf de zuringbrij door een zeef in een pan.
Voeg de schenkel bij en vul dan aan met bouillon. Laat het geheel doorkoken.
Bindt de soep met zoveel eidooiers als nodig is en een beetje bloem. In de schotel legt men wat geroosterd brood.

De Volmaakte Geldersche Keukenmeid (1756)

Labels:

1 reacties:

Blogger Unknown zei...

Ik geloof dat ik zuring ergens nog ken uit een ver verleden, toen ik als kind in Belgie woonde. Het groeide gewoon langs de zandweggetjes in het dorp. Daarna nooit meer gegeten. Ik heb een Poolse vrouw en die is gewend geweest regelmatig zuring te eten. Maar eigenlijk is het hier in NL onbetaalbaar. Want er zitten maar een paar bladeren in zo'n kruidenzakje, en omgerekend per kilo zit je op € 80+/kg ! (En we nemen te weinig tijd om hier dit zelf te zoeken en plukken langs de wegen).

BTW - toen we verkering kregen wou ik haar verwennen met o.a een maaltijd waarin zuring gebruikt werd. Ik naar een groentenspecialist alhier ...
"Zuring ... dat is toch een vis?" waren de laatste woorden die ik ooit van haar hoorde.

3 juni 2011 om 15:15  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage