<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juni 03, 2008

Karel en de Kruiden


Van M. kreeg ik het onlangs gepubliceerde Obst, Gemuese und Kraeuter Karls des Grossen, uitgegeven door Karl Josef Stranks en Jutta Meurers-Balke en uitgegeven bij de mooie archeologenuitgeverij Philipp von Zabern.
In Aken is de kruidentuin van Karel de Grote nagebouwd en nu is er dan een beschrijving van alle gewassen die volgens deze pan-Europese heerser uit de 8e en 9e eeuw in zijn tuinen moesten staan.
Deze voorschriften voor het inrichten en beheren van zijn landgoederen genaamdCapitulare de Villis geven inzicht in wat Karel belangrijk en lekker vond, zoals pastinaak, wortelen, bladkool en appels. Ook geneeskrachtige kruiden zijn er te vinden. Veel daarvan werden natuurlijk ook in de gerechten gestopt. Karwij, munt, bieslook, peterselie, knoflook enzo.
Het is een prachtig overzichtswerk van meer dan vierhonderd bladzijden. Met kleurenplaten, botanische beschrijvingen, stukje archeobotanie, gebruik in het verleden en het heden. Beetje jammer zijn de hedendaagse recepten, met een beetje fantasie en culinair historisch inzicht kun je ook heel goed recepten voor de Karolingische tijd vinden. Maar een bezoekje later dit jaar aan de Karlsgarten in Aken zit er zeker in.

http://www.biozac.de/biozac/capvil/karlgart.htm
www.zabern.de

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage