<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, juni 13, 2008

Wie is de keeper?


Kruyff doet aan voetbal, maar niet heus. Op de rommelmarkt in Bruchem kocht ik het boekje Salade Versierd van Hortense Andre de la Porte - Janss, een oud Van Dishoeck pocketje met vreselijk achterhaalde salades. Wel een mooi tijdbeeld van de jaren zeventig. Midden in het boekje vind ik deze foto van een amateur? voetballer, een keeper. Helaas staan er geen namen in het boekje en is verder ook geen boekhandel vermeld. Spoorzoeken is dus moeilijk.
Wie zou het zijn? En zou iemand het erg vinden dat die foto in het boekje is blijven zitten? Bij de aspergesalade, de gevarieerde hors d oeuvre, de tomaat-uisalade, de aardappelsalade, de maissalade, de venkel- of bleekselderijsalade, de bloemkoolsalade en de wortelsalade?
Ik geef geen van deze recepten, allemaal zo voorspelbaar saai, takje selderij erbij, takje peterselie, huppekee, het is een salade. Daarom liever een salade uit De Kok en de Tuinman voor de maand juni:
Doppers-radijssalade
Nodig: 200 gram gedopte erwten, 12 radijsjes in dunne plakjes gesneden, kropje malse botersla van stronk en nerven ontdaan, gewassen en in stukjes getrokken.
Bereiding: als de erwtjes kersvers en jong zijn, doe je ze rauw in de salade, anders even kort blancheren en laten uitlekken en afkoelen.
Meng in een kom de doppers, de radijsjes en de sla. Maak een vinaigrette van 1 eetlepel citroensap, zeezout, vers gemalen zwarte peper en 3 eetlepels goede olijfolie. Klop dat tot een luchtig sausje en hussel dat door de salade.
Kun je erwtenkiemen krijgen, doe er daarvan ook een paar door de salade.
Die had ik niet, ik deed er wat sterkers bij, dat versterkte de smaak van de radijsjes. Bruikbaar alternatief.

O ja, en kun je de Kok en de Tuinman van Amanda Hesser, ondertitel Seizoensgerechten uit de moestuin van een Frans kasteel, nog in de ramsj krijgen: kopen, leuk boek zowel om te lezen als te gebruiken.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage