<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, augustus 04, 2008

Dialogue avec mon jardinier


Gisteravond zagen we Dialogue avec mon jardinier in de Verkadefabriek. Een film uit 2007 met Daniel Auteuil als succesvolle Parijse kunstschilder en Jean-Pierre Darroussin als tuinman. We hebben ademloos de gesprekken gevolgd en van de beelden genoten. Een belangrijk deel van de film speelt zich af rond een moestuin op het platteland. Een film vol subtiele grapjes en karikaturen die de emotievolle dialogen afwisselen.

Waar gaat het verhaal verder over? De schilder, net de vijftig voorbij, trekt zich terug in het ouderlijk huis op het Franse platteland. Zijn vrouw wil van hem af, hij weet even niet hoe hij verder moet en keert terug naar het dorp van zijn jeugd. Hij laat het huis opknappen en wil de moestuin van zijn moeder in ere herstellen.
Op een advertentie bij de lokale Tabac reageert jeugdvriend Leo, met wie hij op de lagere school kattekwaad uithaalde. De intellectueel en de arbeider, ze praten uitvoerig bij. De schilder wilde vooral niet de apotheek van zijn vader overnemen, volgde de kunstacademie en vestigde zich in de grote stad. De ander ging na de lagere school als baanwerker aan de slag bij de Franse spoorwegen.
De vage filosofietjes van de schilder staan haaks op de nuchtere overwegingen van de tuinman. De verwende artiest wordt met de neus op de dagelijkse werkelijkheid gedrukt. De dialogen over liefde, leven en dood vinden plaats in een decor van landelijke rust en schoonheid. De moestuin wordt in ere hersteld, de vriendschap tussen de mannen krijgt diepgang en dan loopt het natuurlijk dramatisch af, de tuinman is doodziek.
Nu ben ik dus wel benieuwd naar het boek waarop de film gebaseerd is, een autobiografische roman van de schilder Henri Cueco.
Maar ga vooral de film zien, met al die prachtige groente in de tuin, een waar feest. www.verkadefabriek.nl

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage