<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, augustus 21, 2008

LinzenZit weer eens te neuzen in Trommius, die nog altijd gezellig bij mij logeert. Abraham Trommius, Nederlandse concordantie van de bijbel. Wil je weten of een onderwerp voorkomt in de bijbel en waar, Trommius is je man. Het is net als ieder naslagwerk, het kost moeite om bij de les te blijven. En zo beland ik dan weer bij de linzen, waarvan ik eigenlijk alleen de Jakob en Esau-variant ken. Maar er komen ook linzen voor in 2 Samuel 17 vs 28 ev. Kijk maar:

En het geschiedde, als David te Mahanaim gekomen was, dat Sobi, de zoon van Nahas, van Rabba der kinderen Ammons, en Machir, de zoon van Ammiƫl, van Lodebar, en Barzillai, de Gileadiet, van Rogelim, beddewerk, en schalen, en aarden vaten, en tarwe, en gerst, en meel, en geroost koren, en bonen, en linzen, ook geroost, en honig, en boter, en schapen, en koeienkazen, brachten tot David, en tot het volk, dat met hem was, om te eten, want zij zeiden: Dit volk is hongerig, en moede, en dorstig in de woestijn.


Een waar feestmaal dus voor de troepen van warlord David.
Op zoek naar een aardig recept in de 18e eeuwse kookboeken, vang ik bot. Alleen das Frauenlexicon, Leipzig, 1715, telt een aantal recepten, maar de Nederlandse zo vlot bekeken: ho maar.

Zure linzen met ui

Kook de linzen in water gaar, giet er dan wat azijn op en laat dat nog even heel kort opkoken. Doe dan een flink stuk boter in een braadpan en laat het bruin worden. Roer er wat meel door en laat dat ook bruinen, doe er dan klein gesneden ui in, die ook mee moet bakken. Doe dan de linzen erbij en meng het goed. Doe er nog wat zout bij en dan zijn ze gereed.

Vervolgens kunnen er dan gebraden worstjes, gebakken kalfslever aan spiesjes, of karbonaden bij, of zelfs spiegeleieren. Mmmmm, kweenie.... geen kruiden of een beetje peper nodig?

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage