<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, september 29, 2008

Nog meer uienOf ik ook een recept wist om zelf Amsterdamse uien te maken. Tjee... vast wel, maar ik zou lekker een potje kopen, want als je zelf aan de slag gaat moet je meteen een hele bubs maken, weer een kelderplank vol. Maar goed, voor wie wil, probeer het eens zo:
Amsterdamse uien
Nodig: 2,5 kilo (st. Jans-)uien, ca 1 1/4 liter innmaakazijn, 30 witte peperkorrels, wat laurierbladen, wat mosterdzaad, 1 flinke eetlepel gemalen kurkuma.
Bereiding: kuis de uitjes en zet ze met wat zout bestrooid enige uren weg.Laat ze op een vergiet zo droog mogelijk uitdruipen en doe ze dan in geod schoongemaakte potten. Verdeel er de peperkorrels, laurierbladen en het mosterdzaad over.
Meng de kurkuma met een beetje van de azijn tot een papje en roer het door de rest van de azijn. Verhit deze en laat even trekken. Giet dan over de uien. Je kunt ook wachten tot de azijn weer is afgekoeld. Goed afsluiten en dan geduld.

Ze zeggen dat het oorspronkelijke recept van saffraan spreekt, maar dat kan ik haast niet geloven. In de tijd dat dit soort tafelzuur populair werd beschikten we hier al ruimschoots over kurkuma uit de Oost. Saffraan ook veel te duur en delicaat om voor een dergelijk gerecht te gebruiken. Maar het klinkt natuurlijk wel chic!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage