<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, oktober 12, 2008

Keukenmeidenverdriet - 2
Of er ook leuke historische recepten zijn met schorseneren. Nou, eh, nee, niet echt wat gevonden. Meestal in sausje met iets melk-en-boterachtigs, paneermeel, nootmuskaat. Modern recept waarschijnlijk spannender. Je kunt ze rauw raspen door de sla, en het jonge loof is ook erg smakelijk in de sla.
Wellicht wel aardig is ze als volgt te bereiden: eenmaal geschild gaar gekookt met wat citroensap en water. Dan de schorseneren - in stukken van vijf centimeter lang - even uit het kookvocht vissen en warm houden. Kookvocht inkoken tot de helft of wat minder, room erbij, schorseneren weer terug, aan de kook brengen en laten binden en dan op het laatst kruiden erbij: tuinkers, dille en peterselie. Op smaak brengen met peper en zout en direct opdienen.
Overigens: schorseneren passen prima in het diabetendieet, want vol met inuline. Verder ook gezond vanwege de mineralen. Schijnt ook verzachtend te werken voor de maag en darmen, vochtafdrijvend te werken en goed te zijn voor de luchtwegen. O ja, en wie helemaal geen zin heeft in vieze vingers neemt gewoon diepvriesschorseneren. Ook prima.

Labels:

3 reacties:

Blogger Yvon zei...

Gek, ik heb keukenmeidenverdriet nog nooit in huis gehaald. Wel lekker in restaurants, o.a. in een dun tempurabeslagje. Toch maar eens meenemen en iets zoek wat niet met een loodzware b├ęchamel wordt bereid.

13 oktober 2008 om 15:23  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Je kunt ze prima wokken, iets carameliseren, heel lekker! Daarvoor moet je wel verse nemen. De diepvriesvariant goed voor soep en in de oven.

13 oktober 2008 om 17:22  
Blogger Yvon zei...

Ga ik proberen, dank voor de tip.

13 oktober 2008 om 21:20  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage