donderdag, oktober 09, 2008

Kookboeken in de jaren veertig



Welke kookboeken verschenen er in de jaren veertig van de vorige eeuw? Laat ik me eens beperken tot het jaar 1940 en in het boek van John Landwehr neuzen. Dan kom ik tot deze lijst:
Nieuwe avonturen met een pollepel van J.W.F. Werumeus Buning
Voorschriften en recepten voor de keuken in oorlogstijd
Mais-mogelijkheden Herman A. Bennink
Praktisch dieet-kookboek bij allergisch ziekten, I.H.D. Bertling
Koken in 15 minuten, Paul Burckhardt
Oorlogs-kookboek, A. Geurts
Hoe voed ik mijn gezin in oorlogstijd?
Zuinig en doelmatig koken, A.S. Hettema-Fennema
De Appel in de huishouding
Goede voeding in slechte tijden, M.O. van der Knoop en W. Zeldenrust - de Jong
Onze voeding in distributietijd R. Lotgering Hillebrand
Ons dagelijksch brood, C.J. Ooms-Vinckers en A.J. Reiding
Hoe kan ik goed koken, M. van der Poel
Lekkere hapjes van restjes, J. Ruygrok-Braam
Kookkunst voor den distributietijd C.H. A. Scholte-Hoek
Practische handleiding voor de dieetregeling, Diny ten Haaf en C.G. Vervloet
Eet lekker van de bonen! E.J. Wilzen - Bruins
Eenpans-gerechten, Martine Wittop Koning
En in 1941 gaat het verder met zelf inmaken, vleesloze recepten en hoe maak ik van weinig iets leuks.
Het boek van Werumeus Buning moet al van voor de oorlog zijn. Deze smulpaap zal het zwaar gekregen hebben. Zeker toen alles op de bon was, zoals op het plaatje te zien is van het in 1942 verschenen boekje Koken Nu! Recepten voor distributie en oorlogstijd, van het duo H.M. Callenbach en H.H.F. Henderson, die onder het pseudoniem Mia de Kok publiceerden.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage