<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 24, 2008

Gebakken hoofd



De bakker van Eekloo bakte allerhande hoofden. Maar zou hij ook heidense hoofden hebben gebakken? Volgens het recept uit Das Buch von Guter Spise? Dat verscheen halverwege de 14e eeuw en het is de oudste collectie keukenrecepten in de Duitse taal tot nu toe bekend. Het handschrift is in het bezit van de universiteitsbibliotheek in Muenchen. En dit is het recept. Het Duits is niet moeilijk, gewoon hardop lezen. Maken is een heel ander verhaal. Het lezen is al een wonderlijke beleving.

Wilt du heidenische haubt.
Die heidenischen haubt.
gemaht einen schoenen fladen von fleische, von vierteil huenren wol gestrauwet, wuerfeleht epfele drin gesniten.
vnd wuertzez genuoc vnd mengez mit eyern.
vnd schuez ez in eynen ofen vnd daz ez werde gebacken, vnd legez vf ein schiben. zwene starke spizze drin als einen vinger mitten drin gestecket.
ein bastel kopf druf gesetzet mit huenren wol gefuellet, kalbes haubt,drue gesoten, geleit gantz vf einen rost, wol beslagen mit eiern.
daz es schone werde von saffrane.
gesetzet vf einen fladen vnd eyerstotern herte drin gestozzen in sin munt, bluomen gesniten von wizzen eiern wol gestrauwet in die haubt,cleine gebacken kuochen an spizze gestozzen vemme den fladen wol besetzet.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage