<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, november 16, 2008

Hooftse eendVandaag is de dies van mijn oude geschiedenisdispuut P.C. Hooft in Leiden. We komen bijeen in de Burcht. Ditmaal is het thema digitalisering van de geschiedenis. Vorig jaar richtten we een Hoofts maal aan in de vorm van een buffet. Ter inspiratie diende het Coc-boeck van Carolus Battus uit 1593.

Om eenen entvogel seer excelent met den cruyde te stoven
Neemt den vogel als het ingehwant uut is ende gewassen is, siet hem dan in schoon water met wat souts, schoongheschuyumt ten halven, daerna verslaet hem ende doet in eenen schoonen pot van denselven sope of hamelensop sonder vet met een goede schijve boter ende vullet in den vogel eenen ajuyn, petercely, roosemarijn, nagelen ende tymus al cleyngescherft ende wat specx cleyngesneden. Doet dit stamen in den voghel ende giet in den vogel ooc wat azijns ende legt hem dan int sop alst siedt.
Daerna doet in een fijn doecxken gengeber, peper, foelie ende nagelen, bindet toe ende werpet in den pot. Latet dan tsamen stoven totdat het ghenoech is. Wildyt soet hebben, so doet wat suyckers int sop ende als ghy hem oprecht so legt de specerie al heel inde schotel op den vogel. Snijt den gengeber in ronde schijfkens ende lgt hem op de cant van de schotel ende dinet hem ter fatel. Het sweem moechdy oock dus stoven ende als ghy boter neemt, so en behoeftg ghy geen speck te nemen.


Moderne bewerking.
Vulling: ui, peterselie, rozemarijn, kruidnagel en tijm fijngesneden, stukjes doorregen spek fijngesneden, beetje azijn.
Eend: schoongemaakt, buikholte vullen, dichtbinden.
Bereiding: Neem een grote pan en verwarm daarin gevogeltebouillon of lamsbouillon en een flink stuk boter. Wanneer dit kookt doet u de eenden erbij.
Doe in een stukje katoen of linnen een stuk geschilde gemberwortel, peperkorrels, een blaadje foelie en wat kruidnagelen. Doe dit bij de eenden. Laat het geheel stoven tot de eenden gaar zijn. Serveer de eenden uiteengenomen met de kruiderij er op en de gember in plakjes gesneden op de rand.
NB: wanneer je stukken eend neemt, dan kun je de vulling ook als bouquet garni aan het kookvocht toevoegen en de spek en azijn weglaten.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage