<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, december 31, 2008

Cranberry beignetsWas ik bijna vergeten, de foodblogevent over cranberries. Georganiseerd ditmaal door Uit de keuken van Arden. Eigenlijk sloot de inzending gisteren. Maar nog net op de valreep bedacht ik me dat ik me had voorgenomen om de cranberries te frituren. Kijken wat er dan gebeuren zou. Het was verrassend lekker, omdat de pure smaak van de cranberry in het jasje van zoet beslag behouden bleef. Geen zoete smurrie, maar fris met dat lekkere bittertje. Prima garnituur voor bij een stukje haarwild of vederwild. Wij snoepten ze gewoon op bij een glaasje wijn. Ook heel lekker. Deze houden we er in!

Cranberry beignets

Nodig: 1 zakje rijpe cranberries, 1 ei, snufje zout, 125 gram rijstebloem en nog wat, 100 ml cider, sinaasappelsap, suiker naar smaak, zonnebloemolie om te frituren.

Bereiding:
1. splits het ei en klop het wit stijf met een snufje zout, zet dat even weg.
2. meng de dooier, cider en 125 gram rijstebloem tot een mooi deeg, gebruik zoveel suiker als je lekker vindt voor een zoet beslag, voor mij was een opgehoopte lepel wel genoeg, voeg zoveel sinaasappelsap toe om een soepel beslag te krijgen. Schep er het stijfgeslagen eiwit voorzichtig door.
3. wentel de cranberries door wat rijstebloem zodat ze een mooi wit jasje hebben. Dan blijft het beslag beter hangen merkten we al doende.
4. verhit de zonnebloemolie in een wok, probeer met een druppel beslag of het al heet genoeg is, krijg je snel een minioliebol met een gouden kleurtje, dan is de olie heet genoeg.
5. mik een paar cranberries in het beslag en vis ze er met een theelepel uit stuk voor stuk en laat ze voorzichtig in de hete olie plonzen. Vis ze er met een spatel weer uit wanneer ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier en serveer ze op een servet. Blijft de meeste olie achter en houd je knapperige bolletjes over.
Wij deden steeds minder dan tien cranberries tegelijk. Dan bruist de pan niet over.
Geweldig leuke knutselpartij. Nu de keuken nog aanharken.
Een vrolijke jaarwisseling allemaal en een goed en gezond begin!

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2008/11/foodblog-event-december.html

Labels:

2 reacties:

Blogger Caroline de Greef - de Huismanager zei...

Ook de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar en laten we er met zijn allen een heerlijk jaar van maken, vol met gezelligheid en mooie verhalen.
Ik kwam op mijn pad ook een heerlijk cranberry recept tegen, dat zo eenvoudig en zo verrassend lekker is dat ik het je niet wil onthouden.
Neem een zak verse cranberries, was deze goed en snijd een schoongeschrobde sinaasappel in handzamer stukken.
Doe berries en oranjeappel, samen met een bescheiden heoveelheid suiker in een blender en blend tot het een gladde massa geworden is, eventueel wat sinaasappelsap toevoegen. Nu heb je een heerlijke frisse relish dat prima past bij bijna elke maaltijd.
Misschien een tweede inzending?
dag dag
Caroline

1 januari 2009 om 15:07  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Caroline, je kunt hem altijd zelf even naar Arden sturen! Beter laat dan nooit.... Tot gauw, jullie ook een genoegelijk nieuw jaar, L.

1 januari 2009 om 18:59  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage