Duivekater - 2

Inmiddels is op een andere lijst een hele discussie losgebarsten over het seizoenskarakter van de Duivekater. Hier volgen nog wat historische feiten:
Wellicht de oudste vermelding van de duivenkater is te vinden in het Etymologicum Teutonicae Linguae van Kiliaan uit 1599: Dyuvenkater, Libi genus, quod strenae loco datur: mmissile libum: libum quod natalitiis Christi datur. Gisteren citeerde ik Moortje van Bredero uit 1617 al met een verwijzing naar Driekoningen. Jan Steen beeldt de duivekater in 1665 bij Sinterklaas af. Waarmee de link naar onze Christelijke feestdagen een feit is. In de loop van de 20ste eeuw is men het brood de hele maand december gaan maken en zelfs tot aan Pasen.
Het deeg bestaat in de twintigste eeuw uit Zeeuwse bloem, melk, gist, zout, citroenrasp, boter, melassesuiker en melkpoeder. Het deeg wordt in langwerpige stukken van ruim dertig centimeter op de bakplaat gelegd. Het opgemaakt deeg wordt eerst met ei bestreken en dan aan de zijkanten op speciale wijze geknipt, naar voorbeeld van Jan Steen, en van boven oppervlakkig ingekerfd met een mes. De broden worden zacht afgebakken in een matig hete oven. Sommige bakkers knippen de uiteinden in en krullen ze om.
Labels: Duivekater
8 reacties:
Dag,
Ik woon in Enschede en heb Duivekaters besteld bij bakker Brakenhoff in Assendelft. In mijn herinnering komt de smaak overeen met de smaak die ik van vroeger als kind ken wanneer mijn familie op bezoek kwam in WAGENINGEN en Duivekater meenam. Ik heb geen idee wat de smaak zo typerend maakt.
Ik zou het graag willen weten.
Anijszaad!
Heb je misschien het volledige recept van duivekater? Op internet kan ik het niet vinden.
Grt.Apeh
Heb je misschien het volledige recept van duivekater? Op internet kan ik het niet vinden.
Grt.Apeh
Heb je misschien een volledig recept. Op internet twijvel ik aan de recptuur.
grt.
Apeh
Ergens heb ik wel een recept, moet het opzoeken, zal er binnenkort een blogje aan wagen, dan zijn we weer in 2012 in plaats van 2008!
Ok!
Bedankt, maar zit er echt anijs in?
grt.
Apeh
Van oorsprong wel, of dat nu nog het geval is, in ieder geval melassesuiker (dat is een 18e eeuwse ontwikkeling)en citroenrasp.
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage