Fototentoonstelling Sibbelee

Kinderen schrapen aan het einde van de tweede wereldoorlog de gamellen leeg van de voedselvoorziening in Amsterdam. Deze foto is gemaakt door Hans Sibbelee (1915-2003)die een van de belangrijkere Nederlandse fotografen van de twintigste eeuw was. Fotografie ging bij hem hand in hand met ideologie. In 1937 sloot hij zich aan bij de Internationale Brigade en trok hij naar Spanje, om zijn bijdrage te leveren in de Spaanse Burgeroorlog. Omdat hij noch als militair noch als medisch vrijwilliger echt inzetbaar bleek, kreeg hij een functie ten behoeve van het onderhoud van medische apparatuur. Al snel werd hij echter ingezet om met een Leica-camera de gevolgen van de burgeroorlog vast te leggen. Dit was het begin van een lange carrière als documentair en artistiek fotograaf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Sibbelee zich aan bij de clandestiene groep fotografen De ondergedoken camera. Na de oorlog verschoof zijn aandacht naar het fotograferen van architectuur en beeldhouwkunst. In de jaren vijftig en zestig was hij werkzaam als documentair fotograaf voor de prestigieuze boekenreeks De schoonheid van ons land, die hem naamsbekendheid bezorgde.
Tegelijkertijd werkte hij regelmatig voor de Nijmeegse hoogleraar Kunstgeschiedenis en priester Frits van der Meer. Het zal deels onder diens invloed zijn geweest dat Sibbelee zich, overigens zonder afstand te doen van zijn politieke ideeën, op 57-jarige leeftijd bekeerde tot het katholicisme. Het is te zien in zijn werk: eerder maakte hij al wel afbeeldingen van christelijk cultureel erfgoed, maar de registrerende blik wordt na 1973 persoonlijker. Ook krijgt hij oog voor processies, bedevaarten en dergelijke.
Een deel van het werk van Hans Sibbelee is tot en met 4 januari 2009 te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch: www.noordbrabantsmuseum.nl
Labels: Fototentoonstelling
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage