<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, december 15, 2008

KerstkaartenKerstkaarten zijn we pas in de 19e eeuw gaan versturen. De eerste kaart liet sir Henry Cole maken, directeur van eht Vicotria and Albert museum in Londen. Hij had geen tijd om zijn vrienden persoonlijk te schrijven dus liet hij een kaart maken door een kunstenaar met een kerstwens er op.

Het Kerstfeest is bedacht door de Romeinse keizer Constantijn in het jaar 325. Hij had zich tot het Christendom bekeerd. Eigenlijk werd rond deze periode van het jaar in Rome de Saturnalien gevierd. De geboortedatum van Christus staat niet vast, maar rond 306 kozen de Christenen 25 december als geboortedag, ter herinnering aan de Saturnalien, waarmee vroeger de zonnewende werd gevierd. Het versieren van kerstbomen is een traditie uit de Elzas, waar men er al in de 16e eeuw mee begon. Ind e 18e eeuw was het gemeengoed in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Halverwege de 19e eeuw raakte de boom ook in ons land in zwang, eerst op de zondagsschool en in de kerk, daarna ook in de huiskamer. Het is een protestants gebruik en het stuitte aanvankelijk op verzet omdat het als een Duitse mode werd gezien.

Deze kerstkaart is gemaakt door Henry Stacy Marks (1829-1898)

Labels:

2 reacties:

Blogger Yvon zei...

Leuk Lizet! Ode ook aan mr. Cole want ik ben gek op de kaarten die elke dag op de deurmat vallen.

17 december 2008 om 23:09  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ik heb er nog een paar voor de komende tijd. Moet eerlijk zeggen dat ik die oude kerstkaarten leuker vind, dan de nieuwe of modieuze. Sommige hebben wel wat weg van de oude Jetse's schoolplaten, zoals deze, of poezieplaatjes.

18 december 2008 om 10:45  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage