<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, december 12, 2008

Potage CrecyBijna iedere dag wel valt er een reklamefolder in de bus met suggesties wat we met de Kerst op tafel moeten zetten. Iedereen blogt er over en in veel webfora gonst het ook van Kerstgerechten. En ik heb nog helemaal geen inspiratie. Teveel glitter en glamour al die folders. De kerstboom van vorig jaar staat nu bij de voordeur vol met vogelvoer en wat appels eronder. De meesjes en merels, de mussen, groenlingen, vinken, heggemussen, roodborstjes vinden het prachtig. Ik zag zelfs al een goudhaantje in de buurt.
In de boekenkast staat een oud boekje over de Victoriaanse kerstmaaltijden. Dat ga ik ter inspiratie maar eerst eens lezen. Het eerste menu bevat onder meer Crecy soep. Geen idee wat dat is, kijk nu wordt het spannend. Vooral omdat het recept in het boek ontbreekt. Gelukkig is daar dan de Larousse Gastronomique.
Heet Potage Crecy, omdat daar de beste worteltjes vandaan komen. Crecy ligt vlak bij Meaux.

Voor een soepje voor vier tot zes personen heb je dit nodig:
ruim een pond erg oranje worteltjes, schoongepoetst en in blokjes, 1 fijngehakte ui, 1 bouquet garni (peterseliestengels, laurierblaadje, takje tijm) 2 liter koude kippenbouillon, 90 gram rondkorrelige rijst, 80 gram boter, zout en peper uit de molen naar smaak, 1 theelepel poedersuiker.
Recept hoe hier soep van te maken lijkt me redelijk overbodige luxe. Groente gaar koken in de bouillon met het bouquet garni, pureren en zeven, rijst toevoegen ook gaar koken. Poedersuiker erdoor roeren. Ik zou er ook nog wat citroensap bij willen als ik dit zo lees.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage