<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, januari 12, 2009

De bewoners van Kasteel Groeneveld


Gisteren stond ik oog in oog met dit charmante herderinnetje, geschilderd op een muur naast een deur in Kasteel Groeneveld. Ze hoedt haar schaapjes voor het plezier, een zwart en een wit. Ze heeft haar King Charles Spaniel op de knie en houd haar herdersstafje parmantig vast. Een strohoed met bloemen, bloemen in haar corsage... helemaal modieus zoals het moest in de 18e eeuw. Ze is geschilderd over een vergelijkbaar herderstafreeltje En dat is weer over een decoratief element geschilders met rozetten en bloemen.
Wie ze is? Het zou best wel eens Laurentia Clara Elisabeth van Haaften kunnen zijn, voor de tweede maal getrouwd met Pieter Hasselaer, die als stiefvader haar zoon en dochter Fabricius heeft opgevoed. En dan is er een mooie link naar Kasteel Heukelum. Dan is dit oma Fabricius, die van het dikke kookschrift. Zou dat niet leuk zijn?

Laurentia Clara Elisabeth werd geboren op 3 januari 1747 in Utrecht. Zij trouwde met Albert Cornelis Fabricius die 26 april 1736 in Haarlem geboren werd. Hij overleed op 19 augustus 1772 in Haarlem. Zij trouwden op 8 november 1763 in Utrecht. Vervolgens trouwde zij met Pieter Cornelis Hasselaer, die op 24 maart 1729 in Batavia geboren werd. Zij trouwden op 10 oktober 1773 in Haarlem. Vervolgens trouwde zij met Jhr. Mr. Johan Pieterszoon Graafland, de weduwnaar van haar zuster Ida Clara Jacoba.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage