zaterdag, januari 31, 2009

Kalkoen vs. Pauw



Net als de peper, die wij Chili, of Cayenne, of Spaans noemen is ook de kalkoen snel populair geworden na de ontdekking van de Nieuwe Wereld. De kalkoen veroverde de Oude wereld, zoals de Spanjaarden en Portugezen de Nieuwe. De Spanjaarden ontdekten de kalkoen aan het begin van de 16e eeuw in Mexico, waar de Azteken ze gedomesticeerd hadden. In de roman Gargantua van Rabelais uit 1542 staat-ie ook al: de poule dInde, en Dinde zal hij in Frankrijk blijven. Meer West Indie dan India, maar goed, je noemde een nieuw consumptieartikel of gerecht graag naar iets modieus, al dan niet op waarheid berustend. De Turkey komt ook niet uit Turkije en de kalkoen, samentrekking van Calicut hoen, niet te verwarren met Calcutta. Calicut heet nu Kozhikode en is een belangrijke handelsstad aan de Indiase westkust, in de provincie Kerala. En net zo goed als het Afrikaantje niet uit Afrika komt, maar uit Peru, zo is de naamgeving van de kalkoen in Europa dus eerder modieus dan waarheidsgetrouw.
In het midden van de 16e eeuw was de kalkoen al doodnormaal in de keuken van de welgestelde burger. Het plaatje is de welgevulde voorraadkamer van Joachim Beukelaer, die in de 16e eeuw heel wat keukenstukken geschilderd heeft in Antwerpen. Helemaal links hangt een kalkoen. Geen pauw meer te bekennen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage