donderdag, januari 29, 2009

Pauw vs Kalkoen - 2



De pauwenpastei was het pronkstuk van de Middeleeuwse adelijke maaltijd. Hoogst persoonlijk door de gastvrouw opgedist. In de Viandier de Taillevent staan aanwijzingen voor de bereiding. Zwaan, kraanvogel, ooievaar, reiger of pauw, ze gingen er allemaal aan, net als de rest van het gevogelte van de Rode Lijst. Maar je kunt hem ook braden.

De pauw moet je net als de zwaan voorbereiden, dus geheel plukken, dan met kokend water overgieten, de kop en de staart eraan laten, met spek barderen en aan het spit braden. Met bladgoud bekleden en dan met zout kruiden.

Hoe dat met die staart gaat begrijp ik niet helemaal. Ik neem aan dat de veren eraf gehaald worden, lijkt me anders lastig ronddraaien aan dat spit. Gaat ook zo stinken, die brandende veren. Die zullen er dus later wel weer opgestoken worden, als het beestje gaar is.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage